2012-01-26

Semla fast som cupcake

Jag gillar ju egentligen inte semlor. Tycker att bullen blir för stor och ganska äcklig och så växer det i munnen på mig. Det är nog något gammalt minne från när man la semlan i en tallrik med varm mjölk.

Igår behövde jag lite terapi. Hade mycket som surrade i huvudet och behövde få tankarna på annat håll. Hittade då ett recept på en blogg med Semle cupcakes. Riktigt trevligt såg det ut och det kunde bli något skoj att bjuda på nästa dag på jobbet. Sagt och gjort, min dö fina kitchen aid (som är äppelgrön :-)) snurrade igång och vips så hade jag fyllda muffins formar. En kvart i ugnen och så hade jag jätte fina kardemumma muffins. Skar av locket och gröpte ur lite innehåll och la detta i en bunke. Sen rev jag mandelmassa i samma bunke och blandade i lite mjölk. Fyllde den urgröpta muffinsen igen och spritsade på ett rejält lager med grädde. På med locket och pudra florsocker över och så vips!! Så har du en alldeles perfekt liten god semla!
Jag tror inte att jag har fått så mycket beröm för något bakverk som jag har haft med mig till jobbet. Varenda smula försvann och som tur är så har jag stoppat undan tre här hemma så vi kan få till kvällsfika! Receptet hittade jag här!



Varning utfärdas dock!! Dom är riktigt snuskigt goda.....

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

2012-01-19

Vab och bananpaj!

Elias hade feber i slutet av förr veckan så pappan var hemma med honom fredagen. Sen var han febrig både lördag, söndag och måndag och först till onsdagen kom han till skolan. En kille med 38 graders feber är inte så lugn. Han ville spela bandy, bygga lego, spela skylanders och leka alla möjliga lekar som inte jag ville. Jag är inte bra på att leka längre, när hände det lixom, att man kände sig för gammal för att leka. Inte bra! Tur att han har sin far med stora barnasinnet kvar.


I julas när vi var i Dalarna så fyndade jag en bok på Åhlens. Jag har skrivit om en bok tidigare här på bloggen och det är samma systrar som har gjort denna. Sommarens söta heter den och jag fick tips ifrån en bekant att den skulle vara bättre än första boken som jag köpte baserat på att det var mindre nötter i denna.


Så nu under vab dagarna så provade jag ett recept ur boken på bananpaj. Vi hade otroligt mycket bananer hemma och jag hade ju redan gjort banancupcakes så nu blev det en spännande oemotståndlig bananpaj. Givetvis skulle det vara nötter i denna paj med men jag skippade det och körde på lite crunchy musli istället.

Till pajen som blir ca 8-10 bitar behövs:
5 mogna bananer
100 g hackad mörk choklad
1 dl kahlua kaffelikör (ok man kan strunta i detta men jag hade det)

Smuldeg på
2 dl havregryn
1 dl farinsocker
1 dl vetemjöl
125 g rumsvarmt smör
1 dl hackade hasselnötter (här tog jag musli istället)
1 tsk vaniljsocker.

Smörj en pajform, skiva bananerna och blanda med med hackad choklad och kahlua. Lägg i pajformen.
Blanda ihop ingredienserna till smuldegen och fördela den över bananerna. Grädda i 30 min i 175 grader.
Servera med glass eller vaniljsås.

Elias tyckte den var helt motståndlig. Han tyckte inte om den alls. Jag tyckte den var lite halkig och slibbig som gärna bananer blir men pappan i familjen gillade den verkligen.
Nja. vet inte om jag gör den igen. men om man gillar varma bananer paj och choklad så ska man göra den helt klart!!:-)



Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2012-01-14

Hej 2012!

Dålig bloggare anmäler sig till 2012!

Jag är iallafall här igen! Inte slutade jag baka efter den där jätte stora bröllopstårtan heller men det blev så mycket jul och så mycket heltids arbete så jag hann helt enkelt inte blogga.

Men nu är det nya tag! Nytt år och nya möjligheter!

Sista tårtan för 2011 gjorde jag åt en kollega som fyllde år. Han ville bjuda på jobbet så jag ryckte in. Vi var inte helt överens med designen men tillslut blev det nog bra. Han var nöjd iallafall och det har runnit så mycket vatten under broarna så jag har helt glömt av vad det var i den? Passionsfruktsmousse och vaniljmousse kanske? Vet att dom tyckte den var god. ;-)



Sen blev det mycket saffransbak och pepparkakshus. Pepparkakshuset gjorde vi själv fixade en mall och sen bakade vi hela själva. Elias skulle baka sa han men det var bara jag som satt där och grejjade.


En hel hög med cakepops blev det oxå till min kära vän som fyllde år. Jag tror hon fick över 60 cakepops och jag var något less när jag var klar! Men hon var glad över sin födelsedagspresent och nu vill hon ha meeeeer...:-D

Idag konstaterade vi att vi hade för mycket bananer. Baka på dom sa min man. Sagt och gjort, det blev Banan choklad cupcake med nutella frosting! Mycket musiga!! Nutella frosting var jädrigt gott och passade utmärkt med banan! Gör dom!!

Muffins!
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite vita choklad linser
lite bruna choklad linser

fyllning:
2 bananer – skivade

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar. Skiva bananen och tryck ner några skivor i mitten av varje muffinsform. Grädda runt 25 minuter i 175 grader

Frosting:

100 g färsk ost (philadelphia)
50 g smör
3 stora matskedar nutella.

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Kategorier

5 Senaste posterna

Länkar

Arkiverat

Matbloggstoppen