2011-09-30

En 6 åring!

På tisdag fyller sonen i huset 6 år! I morgon har han bjudit till kalas för alla sina kompisar. 13 barn kommer det bli inklusive födelsedagsbarnet.
Jag frågade honom om vi skulle ha tårta eller cupcakes på kalaset och fick svaret att ja det ska vi. Jag önskade att han skulle välja mellan tårta ELLER cupcakes men det ville han inte. Så nu blir det bägge och. Jag antar att vi har mycket fika över när dagen är slut i morgon. Nu har jag iallafall kringorna, cake popsen och tårtan klar inför kalaset.
I morgon ska vi duka upp tema enligt...eller kanske inte....(han har bjudit till baklängeskalas) men i enlighet med hösten iallafall. Foton på uppdukningen kommer i morgon! Elias har oxå bestämt att barnen ska sitta UNDER bordet och fika....ok...vi får se hur det går.

Här kommer bilder på cake popsen, Flugsvamparna är singoalla med blåbär och vanilj och stubbarna ( ja det ska föreställa stubbar) är Ballerina Toffe med mjölkchoklad runt.



Tårtan gick oxå i höstens tema. Men bokstäverna på Elias skulle vara sailE och det skulle stå rå 6. Sagt och gjort. Fyllningen i tårtan är banan/vanilj och dumlekola fluff. Täcket är marsipan och figurerna är mest marsipan de med..:-D Fin blev den tycker jag. :-)




Nu tackar jag för ikväll och slår mig ner i soffan för att titta på Idol. Någon gång under kvällen kommer ett gäng glada resenärer från Mora hit...:-)

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-22

Devil's food cupcakes!


Förutom dagens träningspass i Gimo simhall så hann jag med att baka några cupcakes. Den här gången blev det Devil's food cupcakes. Receptet kändes lite knepigt med vitvins vinäger i men smeten smakade gott. Ja jag provade naturligtvis. Det måste man göra! :-D
Nu är det dags för sängen igen, dagarna går så himla fort.
Planerar för en bröllopstårta i november och funderar på att använda sugar veil. Någon som provat? www.sugarveil.com

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-21

Linns tårta


Linn fyller 15 år och ville ha en tårta av mig. Hennes önskemål var att den skulle se ut som den jag gjort tidigare i bloggen men det ville inte jag. Jag gav henne (eller hennes mamma) förslag på andra fina tårtor och vi landade i en annan design. Fyllningen i tårtan är Passionsfruktsmousse och Geishamousse. När dom kom och hämtade tårtan hade jag lite fyllning kvar och jag frågade om dom ville smaka på kombinationen på en sked. Mungiporna gick upp på bägge två och det var ett "åh gud så gott" ögonblick! Alltid lika roligt! Nu måste jag dela med mig av receptet till dom.

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-17

Oreo Cupcakes!

Veckan började med att vara i Stockholm på kurs i dagarna tre. Jag har inte glömt er, jag har bara inte hunnit baka.
Annars har veckan har varit stressig och körig. 90 Oreo cupcakes skulle jag hinna med att göra tills idag. Jag hann! men inte utan hjälp!


Lite pill var det med dessa men det gick förvånandsvärt bra att göra dom ändå. En halv oreokaka i botten och så smeten i. Ska översätta receptet när jag orkar för just nu känner jag mig helt under isen. Behöver vila lite middag tror jag.
Det blev lite fler än 90 cupcakes så jag dekorerade en var åt oss ikväll. Vi får väl se vad betyget säger om den. Har den en plats i receptboken eller ej?



Nu till veckan som kommer så ska det tårtas. Vi får väl se vad det blir för resultat av den ungefär på onsdag.
Men i morgon är det bagelbak som gäller. Dom var alldeles för goda och gick åt alldeles för fort!

Ting för nu!

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-10

Mera nyttigheter!


Surdegbröd, grötbröd, bagels. Det hade jag aldrig bakat tills nu.
Jag har matat och klappat och älskat en surdeg hela veckan. Nu på slutet såg det ut som han dog men jag fick lite fart i han ändå. Men sen då? Vad gör man med det som luktar surt och förpestar nästan hela huset? Vart finns recepten som passar för min surdeg? Jag har en kollega som är expert på surdeg så jag fick ett recept från honom men det passade lixom inte in och jag blev lite osäker. Alla sa, ja men ta lite sånt och häll i lite sånt och prova dig fram. Jösses tänkte jag hur ska det gå med min stackars surdeg. Så igår kväll stod jag och höftade måtten till min surdeg. Skrev inte ner något av det jag gjorde och idag har jag givetvis glömt bort det! Men det blev väldigt gott! lite så där grovt, grekiskt på något vis.

Jag brukar byta bröd med mina grannar. Dom bakar inte bullar eller söta degar så jag brukar ibland springa över med en bulle eller två. I gengäld kan det komma någon löpare med deras underbara bröd som frun i huset bakar. Mannen i huset bakar oxå otroligt gott bröd så jag är otroligt tacksam för dessa underbara grannar! Men nu har dom byggt ett gigantiskt växthus och sommarens alla växter har pockat på deras uppmärksamhet så det har varit lite tunt på brödfronten..;-) Så jag bad om receptet på grötbrödet och provade att baka det i morse.
Jag vet nu inte om det är ett hemligt recept jag har.....eller hur det nu är. Jag måste höra mig för först innan jag lägger ut recept men det gick riktigt bra att baka det! Roligt var det att se hur den underbara limpan tog form och jäste som en bulldozer!



Jag hejdade mig inte vid tre gigantiska limpor! Nej jag skulle bara prova att baka bagels! Sagt och gjort, jag satte igång. Och om jag började i morse kl 8 att baka så är jag klar med allt ungefär klockan 15. I ugnen nu står den sista plåten kanel och russin bagels och gosar till sig.
Recept för bagels hittade jag här!

Nu är det snart dags att fixa middag.....så lätt får man helgen att gå genom att studera jäsdegar :-D

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-08

Varför bakar du så mycket?

Många som frågar mig hur jag kan ha kommit på att tårta så mycket som jag gör. Den lilla killen i familjen undrar varför jag bakar så mycket. Anledningen till att jag bakar är att jag får se ett resultat! Ett resultat som kan muntra upp någon eller bara förgylla tillvaron hos någon. Bjuda på något gott eller få någon att komma för sällskap på lite "Åsa" fika.
Men hur kan jag då ha kommit på att tårta så mycket som jag gör? Vad var det som fick mig att börja? När min son fyllde 1 år så ville jag att han skulle ha en annorlunda tårta. Ville inte göra något vanligt utan ville prova mig fram. Var föräldraledig då så det gick ju bra att prova lite mellan varven man passade vad den rörliga lilla krabaten gjorde.

Så den här tårtan var startskottet till alla andra tårtor som jag gjort.


Jag minns än idag vad jag hade i den för det var dumlekola kräm och hallongrädde, vilket min lilla 1 åring åt med god aptit. Ja med fingrarna så klart!
Sen har det blivit mycket tårta. Konfirmationstårtor, doptårtor, bröllopstårtor och massor av födelsedagstårtor m.m.

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-07

Varning utfärdas!!

Jag har aldrig bakat Kringlor. Men nu har jag det och jag kommer ALDRIG att göra det igen. Det var inte särskilt svårt, inte speciellt dyrt och tog inte jätte lång tid. Men fy sjutton va dom blev goda....riktigt rent jäkla livsfarliga.

Sa till min make vid kvällsfikat att det blev ett misslyckande. Han försökte och försökte komma på vad misslyckandet var men gav upp till slut och konstaterade att dom var ju svin goda.

Så jag varnar er! Ni ska få receptet MEN skyll INTE på mig när kringlan vandrar direkt till låren och sätter sig som en smäck där!


Sockerkringla med vaniljsmak

ca 12 stora bullar

2 dl Mjölk
25g Jäst
2 Äggulor
7-8 dl Vetemjöl
1 krm Salt
3/4 tsk Hjorthornssalt
100g Smör, rumsvarmt
½ dl Strösocker

Fyllning
5 msk Vaniljsocker
75g Smör, rumsvarmt

Garnering
Smör, smält
Strösocker

Värm mjölken till 37 grader, (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt äggulor, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt. Rör ner smör i blitar, socker och resten av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en ca 40 x 40 cm stor kaka. Blanda vaniljsocker och smör. Bred på fyllningen över kakan. Vik över halva delen och skär i remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt eller i formar. Jäs kringlorna i 30 minuter.
Grädda i 225C i 8–10 minuter.
Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker. Skaka av överflödigt socker.

Receptet hittade jag här.

Ett speciellt tack till min kära make som tog hand om hela disken efter mig <3

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-05

Cake Pops!



För första gången gjorde jag Cake Pops idag. Det är inte sista gången kan jag säga för enklare har jag aldrig varit med om. Lite pill att täcka med choklad och grejja med strössel men så himla roligt!
Det kändes nästan lite fuskigt att göra en "No bake" grej men va fasen.

I dom röda är det
1 paket singoalla kakor
50 gram philadelphia ost
Doppade i marabou mjölkchoklad och vit choklad.

I dom andra är det
1 paket ballerina kladdkaka kakor
50 gram philadelphia os
Doppade i marabou mjölkchoklad.

Kör kexen till mos i en matberedare och blanda sen i osten. Rulla till bollar och lägg i frysen en stund. Smält chokladen och fixa till pinnar till bollarna. Doppa ena delen av pinnen i choklad och tryck den i en boll. Ställ in i kylskåp en stund. Rulla sen bollarna (på pinne) i chokladen och låt den stelna lite, doppa sen ner bollen i valfritt strössel eller ha den naturel..:-D

Nu har jag inte smakat dessa själv. Maken provade en ikväll, sonen får en i morgon. Resten följer med till jobbet i morgon.

Tjingeling för nu!

Postat i Allmänt | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-04

Bröllopsmiddag.

I veckan som gick firade vi fyraårig bröllopsdag. Tänka sig att det är fyra år sen som vi gick i kyrkan och sa ja. Det var en helt underbar dag och väldigt speciell precis som en bröllops dag ska vara. Bara närmaste familjen var samlad så det gick lugnt och sansat till. Tårtan som jag bakade (jo då jag bakade den själv) var i temat lime och vitt och jag fyllde den med lime och mangomousse. Sen dekorerade jag med vita kallor med limegrönt på så klart.


Fotat av Malin Jones

Så nu i veckan skulle vi fira. Maken jobbade natt så jag och Elias blev själva på kvällen. Så var det med det firandet. Men middagen gjordes igårkväll istället. Förrätten var Röktlaxrulle med pepparrot. Till varmrätt blev det ungstekt lax med romsås. Efterrätten ståtade med Chokladfondant med mango och hallon.

Äntligen lyckades jag med Chokladfondanten!! Helt perfekt blev den! Tyvärr var vi så mätta så vi knäckte en och så var det bra så :-D



Recept på den här har jag. Men jag vet inte om jag vill dela med mig ;-) Hojta om ni vill ha det!

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-04

Ny design

Ändrade om lite på bloggen så att den blir lite enklare att följa. Tyckte den andra designen var så rörig.

Hur som haver. Här har ni nya Bara goda saker!
Fortsätter i samma stil. Massa kolhydrater med inslag av nyttigheter ibland.

Tack till Kaxigt.com för en fin gratis design.

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-03

Especially for you kakor - Recept

Trots en sen kväll i Österbybruk på kräftskiva så är jag uppe tidigt. Oh så gott och tack så mycket vänner!! Idag står uppsala på schemat och inköp av nya skor! :-) Givetvis ska jag fösöka få hela familjen in på någon affär som har lite nya bakartiklar.

Utlovade recept på Especially for you Kakor om nu någon vill ha det....så det kommer här.

240 gram mjukt smör
2,5 dl socker
2,5 dl muscovado socker
2 stora ägg
1 msk vaniljsocker / vaniljessens
7 dl  mjöl
20 malda Annas Lantkakor
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
20 krossade Annas Lantkakor
4,5 dl  hackad vit choklad

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Mixa smör och socker (brunt och vitt) tills det är fluffigt. Tillsätt ägg och vanilj och blanda väl.

3. Mixa 20 Annas Klassiska Lantkakor i en matberedare eller liknande så att det blir malda kakor.

4. Blanda mjöl, malda Lantkakor, bakpulver och salt i en skål. När detta är väl blandat tillsätt mjölblandningen i smör och sockerblandningen. Rör om så att mjölblandningen blandas in i smör och sockerblandningen. Blanda sen i hackade Lantkakor och hackad vitchoklad.

4. Lägg små bollar av degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 12 – 15 minuter.

 

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-02

Cookie dough cupcake!

Liten kräftskiva ikväll. Jag tar med mig *taaadaaaaa* Cupcakes. MEN inte vilka cupcakes som helst utan Cookie dough cupcakes med vitchoklad frosting på. Så roligt att göra dom här men det blev fler än 12 cupcakes. Jag tror att receptet landade på ca 16 cupcakes och kakdegen som står i receptet räckte och blev över så det blev några småkakor oxå. Med småkakor så får ni läsa att det blev ruskigt stora kakor som flöt ut till EN jätte stor kaka över hela plåten, men man kunde dela på dom iallafall.
Maken fikade igår kväll på nya cupcakes utan frosting på och betyget blev som följer : " åh dom var goda, får man ta en till?"



Receptet ser lite konstigt ut men det är för att det är översatt från amerikanska mått och jag hittade receptet på min ABSOLUTA favvis blogg Passion for baking. Nu har jag oxå översatt från Norska till svenska...;-)

Chocolate Chip Cookie Dough :

85 g smör
115 g socker
50 g brunt socker
1 tsk vanilj pulver
1 ägg
125 g mjöl
1/2 tsk bikarbonat
100-150 g choklad

Häll socker, brunt socker och mjukt smör i en skål. Blanda detta några minuter. Tillsätt ett ägg. Vispa detta i ca 2 minuter.

Tillsätt mjöl som är blandat med bikarbonat. Rör ihop detta snabbt med smeten. Sen behöver du chokladlinser eller hackad choklad. Ha ner choklden i smeten och blanda ihop ordentligt. Färdig! Ställ degen åt sidan medans du lagar cupcakesmeten.

Choklad Cupcakes:

100 g smör
2 ägg
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl kakao
2 tsk. expresso kaffe
1 dl varmt vatten
2, 5 dl grädde

Använd rumstempererat smör och häll det i en bunke. Vispa ihop med sockret. Ha i ett egg i taget och vispa om.
Häll kakao i en engen skål och blanda samman med kokande varmt vatten och kaffe. Rör tills det är som flytande choklad.
När smörsmeten är fluffig så häller du ner chokladröran. Rör om tills allt är ordentligt blandat.
Blanda mjöl och bakpulver i en egen bunkte och häll det i smeten. Tillsätt grädde och blanda vidare.
Lägg cupcakes formarna i en muffinsplåt och fyll dom till 3/4.
Lägg sen i en "klutt" cookie dough i varje cupcakeform.
Grädda på 200 grader i 15 minuter.

Frostingen som jag har på är Vit choklad frosting

4 dl florsocker
230 g smör
200 g vit choklad
1 tsk vaniljsocker

Vispa mjuk smör och florsocker vitt och fluffigt. Smält vita chokladen och blanda i smörsmeten. Tillsätt vanilj essens eller vanilj socker och vispa om ordentligt.

Nu är det bara att spritsa på och dekorera efter valfritt sinne..:-D

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-02

Tävling hos Cupcakesfluffan

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-09-01

Especially for you

Prova och krångla och testa och grejja. Det är ganska kul ibland. Men ibland är det skönt att bara följa ett recept rätt och slätt. Men inte den här gången. Idag hittade jag på mitt eget recept på småkakor. Jag älskar verkligen vit choklad och Annas pepparkakor, men inte dom vanliga sorten. Ni vet dom där pepparkakorna som är lite grova.
 

Så jag tänkte att det nog borde gå att göra en god liten kaka av detta. Hittade ett recept som jag modifierade för att passa detta och det receptet lägger jag ut i morgon. Som vanligt har klockan blivit för mycket för att skriva en hel roman. Eller jag säkrar och säger att receptet kommer i helgen.
Mumsiga kakor tycker jag! och jag kommer säkert att göra dom fler gånger....kakan fick namnet Especially For You...:-)

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Kategorier

5 Senaste posterna

Länkar

Arkiverat

Matbloggstoppen