2011-08-31

Verkliga nyttigheter

Jag blev så sugen på mitt favorit bröd idag så jag ställde mig och bakade. Filmjölksbröd är absolut det enklaste brödet att baka och detta blir ju så gott. Det heter Högbobrödet och jag tog receptet på Högbo bruk när vi var där på konferens med jobbet. Jag har bakat detta många gånger och varierat mig lite med frön och frukter och jag kommer att baka detta många gånger till. I morgon bitti blir det en smarrig frukostmacka!



5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk vetegroddar
1/2 dl vetekli
3/4 dl rågkross
3/4 dl solrosfrö
1 1/2 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl mandlar, hela och skållade (kokade och skalade)
1 dl torkade aprikoser

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt filmjölk och sirap
Häll i smord (smörad och mjölad) 1 1/2 liters brödform.
Strö över lite mjöl eller mannagryn
Grädda i 175 grader i ca 80-90 minuter

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-28

Testar ytterliggare en cheesecake.

Efter att jag hade fått tips på en cheesecake så fick den lov att provas. Receptet hittade jag på bloggen Lilla Kråkans Skafferi. Eftersom jag är i cheesecake trans just nu så passade den här bra när min mor och far kom ner för att hälsa på. Började tyvärr för sent med den så vår efterrätt blev klar vid 22 tiden. Då var det ingen som var vidare sugen på den så det sparades till nästa dag vilket inte gjorde den sämre direkt. Då fick vi även fler fika gäster som glatt åt av Fläderbloms Cheesecake med blåbär.

Här kommer receptet från Lilla Kråkans Safferi.

Fläderbloms cheesecake med blåbär
20 digestive kex
75 g smör
 
1 dl + 2 dl vispad grädde
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
3 gelatinblad
1 dl crème fraiche
1 dl matlagningsyoghurt
275 g färskost av Philadelphiatyp
1 dl Blåbärssylt Blåbär,
pistage nötter och citronmeliss till garnering

Gör så här: Smält smör och kö tillsammans med kexen i en mixer.
Tryck ut kexmassan i en springform eller 15 små, ställ svalt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa samman saft, crème fraiche, yoghurt och färskost.
Koka upp 1 dl grädde. Dra av grädden från plattan och rör ner de upplösta, urkramade gelatinbladen.
Låt svalna något. Vispa 2 dl grädde och rör försiktigt ner den i färskostblandningen.
Blanda till sist ner den sista grädden. Häll ner smeten i formen/formarna.
Låt stå i kyl i ca 5 timmar.
Bred över blåbärssylten över tårtan och toppa med färska blåbär, hackade pistage nötter och citronmeliss.






Den var fräsch och god och inte så där "stabbig" som andra cheesecakes kan vara.
Jag kommer defentivt att göra den igen men kanske variera med något annat än blåbär.

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-27

Experiment

Igår fick jag nya tyllar från Strössel och annat. Tre stycken nya varav jag har provat två :-) Måste ju testa när man får något nytt.
Så jag bakade cupcakes på en ny sort som hade Creme Brulée pulver i sig. Vet inte om jag kände så mycket smak av detta utan det smakade mest som en vanlig jä..a muffin ;-) Försökte mig oxå på att göra en frosting som jag inte gjort förut. Den bestod av vitchoklad och grädde men jippie. Jag hade inte tid att vänta på att den skulle bli kall så hela satsen skar sig. Inte så roligt men det var bara bryta ihop och komma igen. Jag gjorde istället en vanlig frosting till en vanlig muffin. Tråkigt. Men dom blev rätt söta.





Fullkomligt älskar mina nya tyllar som är STORA. En öppen stjärna som är 18 mm och en rostyll som är 16 mm då får man sånna här fina djupa spår! :-)

I morgon kommer det ett till test på en cheesecake....ja cheesecake är min "grej" just nu.....

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-26

Skulle blogga med bilder

men klockan blev för mycket.

Efter första arbetsveckan efter semestern så är jag helt slut. Så ni får ursäkta. Jag orkar verkligen inte blogga med bilder idag men jag kan berätta hur dagen blev.

Idag provade jag en fläder och blåbärs cheesecake. Klockan blev så mycket innan den blev klar så vi smakade nyss på den. Nu ska vi sova..:-) Bilder och recept på den kommer i morgon.

Sen har det blivit ca 24 cupcakes igen där allt ville gå fel. Man ska planera bättre och ha bättre med tid helt enkelt. Provade lite annorlunda recept och ja det blev väl inte direkt någon sensation. Bilder på detta kommer oxå i morgon eller kanske på söndag.

Mycket nu för i morgon ska jag och min kära mor stå på kommunens största loppis. Det börjar närma sig slutet på säsongen och vi brukar ju stå och sälja iallafall två gånger per år. Så nu får bli den sista....för sommaren är ju slut....säger dom som vet. Fast idag har vi haft en underbar dag med 24 grader varmt. Det var riktigt klibbigt! :-)

Nu ropar kudden mitt namn! Jag ska sova så gott och hoppas på att sonen sover i sin egen säng i natt oxå.

Godnatt!
Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-24

Nyttigheter!

eller inte....Morotscupcakes är inte så nyttigt hur man än vrider på det men det är väldigt väldigt gott! Mannen i huset fyller år i morgon och ville ha fika med sig till sitt jobb. Men det skulle inte vara tårta utan "bara" cupcakes. 24 st morotscupcakes gjorda med ett jätte bra recept för den som vill. Hittad det på bloggen BakPassion.

Hoppas att det kommer att smaka gott åt dom i morgon. Jag ångrar att jag inte gjorde fler så att vi kunde ha några kvar här hemma men men...i morgon är det en ny dag och vem vet vad som står i ugnen då.
Känns som en bakpsykos......

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-22

Sista minuten tårta.

Lovade att återkomma om gårdagens mördartårta och om blodet rann ur den. Tyvärr rann den inte så mycket som jag ville så nästa gång ska jag göra ätbart blod som är löst och fint och som inte kan annat än att rinna.

Idag tror jag att jag har bakat den godaste tårtan ever. Råkade smaka på den nya fyllningen som jag gjorde, passionsfruktsmousse, och den gick inte av för hackor. För idag mitt på dagen eller nästan på eftermiddagen så fick jag en fråga om jag kunde göra tårta tills i morgon. Det var lite lite tid för mig att hinna med alla moment men va fasen jag kör ändå. Vi skulle på 8 års kalas och middagen skulle göras men det skulle nog hinnas med. Först nu efter 22 på kvällskvisten är jag klar. *Puh!* Jag hoppas att han blir nöjd med sin tårta som levereras i morgonbitti men den blev ju inte direkt så där super manlig..:-D

Fyllningen i denna är mjölkchokladvisp och passionsfruktsmousse. Runt om är det marsipan och det är underbara ICA's marsipan. Tycker att den är helt klockren att jobba med och faktiskt god!





Nu är det dags för att sova. Om jag var trött idag så kommer jag vara mer än trött i morgon.
Godnatt på er!

Postat i Allmänt | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-21

Tårta av det lite annorlunda viset

Johannes fyller år i morgon och hans snälla rara mor frågade mig om jag ville göra hans tårta. Jamen givet ville jag det! Problemet var bara att han inte visste vad han ville ha för något. Ingen figur, ingen svampbob, inget fordon och defenitivt inte några blommor det var ett som var säkert. Så vi hittade på att vi skulle skriva hans namn med lite läskigare text på tårtan. Sagt och gjort men jag tänkte att det skulle vara ballt med något mer.
När man skar i tårtan skulle det vara coolt om det kom ut "blod" (jordgubbssås). Vet ännu inte hur det funkat men det får vi se i morgon då även jag ska få vara med och se när dom skär i tårtan som förövrigt redan har blivit skuren :-D
Fyllningen i denna tårta är dumlekolagrädde och jordgubbsgrädde och i mitten en grop med jordgubbssås. Jag återkommer med resultat om det blev något "blod" som rann ut...



Min egen lilla son tyckte tårtan såg "skitäcklig" ut..:-) Kanske var ett bra betyg???

Postat i Allmänt | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-20

Hajfena i Gimo

Idag så hade simhallen i Gimo öppet hus för att inviga den nya svikten som Gimo SS hade handlat. Jag erbjöd mig att baka lite till detta evenamang och sagt och gjort så hade jag sinnet inställt på cupcakes med vatten tema. Blå frosting och en hajfena stack upp!
Jag gjorde vanliga vaniljcupcakes och så den vanligaste frostingen av dom alla fast med blå färg. Nu kommer jag inte ihåg vart jag hittade receptet och denna regniga dag orkar jag inte skriva ner det heller. Men om ni googlar på vaniljcupcakes så finns där en uppsjö med recept.



Det som händer när man tar in marsipan i en fuktig simhall är att marsipanen blir mjuk....det ingick inte i mina kalkyler så hajfenan fick ligga ner över cupcaken...nåväl....det gick väl ändå.

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-19

En afton i amerikansk stil.

Ikväll bjöd vi hem några vänner för att köra en kväll med Amerikanskt tema. Vi körde hela racet med förrätt varmrätt och efterrätt och det var mättande vill jag lova. Man lär sova som en nyäten boaorm i natt.

Efterrätten var iallafall en New York Cheesecake. Eftersom jag hamnat i någon cheesecake psykos så måste det bakas om och om igen i alla former. Fick tips nyss på en annan rolig cheesecake men den får vänta tills nästa helg men bortglömd är den inte.

Iallafall så gjorde jag denna till i afton.



Receptet hittade jag på Allt Om Mat som har blivit lite av min favvis sida. Ja tillsammans med alla olika bloggar som har trevliga recept. Den som söker han finner!!!

Nu blir det dags för kojjen innan det är dags att duka upp några cupcakes i morgon i Gimo simhall.

So long!

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-19

Brownie med cheesecake

Vad som helst med cheesecake funkar just nu för mig. Ser jag ett recept som innehåller just detta ord så då måste det provbakas och detta recept var inte helt fel måste jag erkänna. Ok det var riktigt snuskigt gott!

Detta kommer hamna i min recept bok för där får bara det gottaste plats och det här förtjänar en fin plats.

Receptet hittade jag på Heavenly Cupcake för den som känner sig manad att baka dessa läckerbitar. För den som inte känner sig manad....jag gissar att jag kommer att bjussa på dessa någon gång om du kommer förbi och fikar :-D

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-16

Key Lime Pie

Jag har alltid velat prova men inte gjort det. Älskar ju Lime så hur kan det gå fel lixom. Så inför kvällens träff med två simtränare så bestämde jag mig för att prova. Elias var på inskolning och jag fick 4 timmar för mig själv hemma. Vad gör jag då? jo jag bakar naturligtvis!



Det blev riktigt gott! Precis som jag misstänkte. Så enkelt det var. Receptet hittade jag på Arla men jag använde oxå limeskalen i smeten i mitten. Dessutom hade jag i fem digestivekex till plus lite mer smör.

20 digestivekex
150 g smör

Fyllning:
5 äggulor
1 burk kondenserad sötad mjölk
1 dl pressad limesaft
Rivet skal från limefrukterna

Sätt ugnen på 175°. Krossa eller mixa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Rör ihop äggulorna i en bunke. Rör ner mjölk och limesaft och rivet limeskal. Häll smeten i formen. Grädda i ytterligare 15 min. Låt kallna. Låt den stå i kyl eller frys minst 3 tim. Låt den frysta pajen stå i rumstemperatur ca 20 min innan servering. Sikta över florsocker. Garnera med vispad grädde och limeskivor.

Gott serru!


Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-12

Äppelpäppel pirum parum!



Idag klippte vi lite träd. Men OJ va äpplen det satt på vårt äppelträd. En del av skotten hade skjutit så långt upp så jag kunde inte plocka. Så vilken tur att vi skulle klippa. :-) De jag inte nådde klippte jag ner och fick en hel kasse med äpplen. Vad gör man då?? Jo man bakar en äppelpaj som förmodligen får göra sällskap med oss ikväll.



Det blev en amerikans äppelpaj som Leila har bakat. Tyvärr så blev kanterna lite väl solbrända men va fasen. Inget man inte kan peta bort.



Servera denna ljummen med riktigt gammeldags vaniljglass till!!

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-10

Andra bullar och vanliga....:-)

Nu när tonåringen lämnat vårt hus för höstterminen ger jag mig på att baka bullar igen. Dom försvann på något vis när vi var flera här. Nu ska jag prova att frysa in några påsar till så får vi se hur länge det räcker. 
Bakade oxå Rimbobullar. En kollega frågade mig om jag hade bakat sådana någongång men jag visste inte ens vad det var men nu....nu har jag bakat det! Faktiskt var dom jätte god!!

Receptet för Rimbobullar hittade jag här  !

 

Sen fyllde vi på frysen med ett bullberg!!!

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-10

Recept Ljuvliga Fudge Brownie

Här kommer receptet som jag utlovade på den goda Brownien.

230 g smör
500 g socker
4 stora ägg
150 g kakao
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk kaffe
vanilj
170 g mjöl
250 g choklad linser

Smält smöret på låg värme. Så fort smöret har smält tas det av platten och socker tillsätts. Rör om ordentligt och sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg temperatur ca 20-30 sekunder. Blanda ägg, kakao, vanilj, kaffe, salt och bakpulver i en egen skål. Tillsätta smör och sockerblandningen i äggen och rör om ordentligt.. Tillsätt mjölet och rör ner detta. Rör ner chokladlinserna.
Klä en plåt 20x20 med papper och grädda i 180 rader i 30 minuter.

Extra mörk choklad Frosting.

100 g smör
150 g mörk choklad
100 g florsocker
50 g kakao + vatten,
vaniljessens.

Smält chokladen
Vispa smör och florsocker i 3 minuter. Tillsätt chokladen. Blanda kakao och vatten till en kräm och tillsätt detta i smeten. Fyll en spritspåse med smeten och ställ ifrysen i 5 minuter.

Låt kakan svalna och spritsa en klick på en brownie ruta. Toppa med ett hallon!

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-09

En mellandag prov av nya recept.

Idag skulle jag inte baka. Det skulle vara fint väder och vi skulle vara på stranden. Men....solen lyste men värmen var inte där så vi packade inte iväg oss förrän tolv och då hann jag med att baka en ny sorts kakor. Inte vilka kakor som helst vill jag lova utan Oreo Cheesecake Cookies.
Den doften som spred sig i huset under bakningen var inte att leka med. Det vattnades i munnen på oss....Dessa måste ni absolut baka om andan faller på!! Receptet kommer under bilderna.





113 g mjukt smör
100 g philadelphia ost
225 g socker
1 tsk vaniljessens
180 g mjöl
100 g choklad linser
1 paket oreo kakor
vit choklad

Vispa smör och philadelphia ost i ca 8 minuter till en kräm. Skrapa ner krämen från kanterna och tillsätt socker. Vispa detta i ca 3 minuter. Skrapa ner smeten från kanterna igen och tillsätt vanilj och mjöl. Vänd ner mjölet i smeten. Tillsätt chokladlinser och rör om.
Skrapa ur krämen mellan oreo kakorna och mal sönder dessa till smulor.
Forma en boll av smeten med smör och philadelphia ost (lika stor som en glassskopa ungefär) och rulla bollen i smulorna från oreo kakorna.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 12 - 15 minuter i 190 grader.

När kakorna har kallnat ringla över smält vit choklad.



Inte nog med dessa godingar till kakor. Vi fick taskigt väder på eftermiddagen oxå och då bakades det brownies.
Recept på dessa får komma under morgondagen då en liten kille ligger i sängen bredvid och tycker att jag ska flytta på mig från datorn. Men goda brownies blev det och jag tycker nog att ni ska baka dom oxå.



Två små försökskaniner kom på besök för kakorna och en stor försökskanin kom för brownies. Bägge bakverken fick godkänt så fika besöket på kvällen fick ta del av dessa bakverk.

I morgon får ni receptet på brownies som är fyllda av goooood goooood choklad!! :-)
Jag tror vi bakar lite bullar i morgon! :-D

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-08

Torta Caprese och min favorit....

Semesterveckan i Mora är över och vi har landat hemma igen. Vi har haft en helt underbar avkopplande tid i Mora med besök på björnpark, fiske, bad och en massa annat.

Många middagar har det blivit och där har jag med all vänlighet ställt upp med efterrätten..:-D Personerna i Mora har varit mina försökskaniner och det tackar jag för.

Hittade ett spännande recept på en chokladmandeltårta eller Torta Caprese som det tydligen hette. Tänkte prova denna men den kanske inte föll alla på läppen runt omkring mig. En fin tårta som ska serveras med grädde och antingen hallon eller jordgubbar. Här blev det jordgubbar. Man ska inte ta för stora bitar eftersom den är otroligt mastig!



Barnens favorit var det inte och sanningen att säga så var det inte min favorit heller. Den sjukt bästa efterrätten som jag vet är så enkel och underbar som marängswiss. Matilda 3 år fick hjälpa mig att göra marängswissen och hon åt med stooooor aptit. Ja det gjorde de andra två barn som fick äta av denna underbara efterrätt. (Två vuxna fick även varsin tallrik..:-))



Nu pysslar jag med två nya projekt.
Men här har jag så få försökskaniner. Någon som ställer upp?

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-04

Lata dagar i solen

Just nu blir det inte mycket bakat. Solen skiner och vi badar och har det skönt!



Vi har lagt nät två kvällar i rad och på morgonen så plockar vi upp dem. Så en och annan rökt abborre har det blivit och ja...även om det inte är bakat så är det ju gott!

 

 

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

2011-08-02

En till semesterblogg!!

Hej va skönt det är med semester!
Vi njuter till max av soliga dagar och badar massor!

Fick besök från Östhammar igår och då bakade jag en smulpaj på plommon och persikor.
Blev riktigt riktigt god!



Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Kategorier

5 Senaste posterna

Länkar

Arkiverat

Matbloggstoppen